MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Anatomi 2-4

(Preklinik Entegre)

Temel Tıp Bilimleri - Anatomi (ANAT)

Eğitim Sorumlusu (ADES): Prof. Dr. Aynur Emine Çiçekcibaşı Anabilim Dalı Sekreteri: Hilal Altan Tel: None e-posta: None

AMAÇ

Anatomi 2-4


ÖĞRENİM HEDEFLERİ

PROGRAM ÇIKTISI KORELASYON MATRİSİ

P 1P 2P 3P 4 P 5P 6P 7P 8 P 9P10P11P12 P13P14P15P16

DERS SAATİ SAYILARI

Teorik Pratik PDÖ Beceri T.AKTS
9 0 0 0 0

EĞİTİM BİRİMLERİ (EDUtoryumlar)

Edutorium Location
Dönem II (İsrafil Şimşek) Amfisi


ÖĞRETİM ÜYELERİ

Prof. Dr. İsmihan İlknur Uysal

Doç. Dr. Anıl Didem Aydın Kabakçı

Doç. Dr. Duygu Akın Saygın

Doç. Dr. Gülay Açar


DERS OTURUMLARI

Konu Başlığı Süre Anlatım Tipi Sıra No Eğitmen Özet Kazanım
Cavitas oris, Dentes, Lingua ve Palatum 2 Preklinik (Teorik) 1 Doç. Dr. Anıl Didem Aydın Kabakçı Sindirim sistemi ağızdan başlayıp anüs'te sonlanan sindirim kanalı organları ile salgılarını sindirim kanalına boşaltarak sinidirme yardımcı olan sindirim kanalı yardımcı organlarından meydana gelmektedir. Sindirim kanalı organları sırasıyla; cavitas oris, pharynx, oesophagus, gaster, intestinum tenue ve crassum, rectum ve anüs'tür. Sindirim kanalı yardımcı organları ise, gll. salivares majores ve minores'ler, hepar, pancreas ve vesica biliaris'tir. Ağız boşluğu, dişler, diş eti, dil ve damak yapısal özelliklerini, komşuluklarını, innervasyon ve beslenmesini kavrar, klinik ile ilişkilendirir.
Glandulae Salivariae, Pharynx ve Oesophagus 2 Preklinik (Teorik) 2 Doç. Dr. Anıl Didem Aydın Kabakçı Sindirim sistemi ağızdan başlayıp anüs'te sonlanan sindirim kanalı organları ile salgılarını sindirim kanalına boşaltarak sinidirme yardımcı olan sindirim kanalı yardımcı organlarından meydana gelmektedir. Sindirim kanalı organları sırasıyla; cavitas oris, pharynx, oesophagus, gaster, intestinum tenue ve crassum, rectum ve anüs'tür. Sindirim kanalı yardımcı organları ise, gll. salivares majores ve minores'ler, hepar, pancreas ve vesica biliaris'tir. Tükürük bezleri ve boşaltım kanalları, farinks ve yemek borusunun yapısal özelliklerini, komşuluklarını, innervasyon ve beslenmesini kavrar, klinik ile ilişkilendirir.
Gaster, Intestinum Tenue ve Intestinum Crassum I 2 Preklinik (Teorik) 3 Prof. Dr. İsmihan İlknur Uysal Sindirim kanalının oesophagus ile ince barsaklar arasında kalan ve en geniş bölümü bölümü olan gaster, diaframın altında, karaciğerin sol tarafında, pankreasın önünde olmak üzere karın boşluğunda bulunan intraperitoneal bir organdır. Mekanik ve kimyasal sindirimin gerçekleştiği midenin boyutları yaşa, cinsiyete, beslenme alışkanlıklarına ve beslenme fazına göre değişiklikler gösterir. Normal şartlarda kendine ait koruması olan mide mukozası çeşitli nedenlerle hasarlanabilir. Midenin yapısal özelliklerini, komşuluklarını, innervasyon ve beslenmesini kavrar, klinik ile ilişkilendirir.
Gaster, Intestinum Tenue ve Intestinum Crassum II 2 Preklinik (Teorik) 4 Prof. Dr. İsmihan İlknur Uysal Mide ile kalın barsaklar arasında bulunan intestinum tenue, sindirim kanalının en uzun bölümüdür. Duodenum, jejenum, ileum bölümlerinden oluşan ince barsakların mukozası, besin maddelerinin temel emilim alanıdır. Duodenum'un birinci bölümü ile jejunoileum intraperitonealdir. İnce barsakların yapısal özelliklerini, komşuluklarını, innervasyon ve beslenmesini kavrar, klinik ile ilişkilendirir.
Gaster, Intestinum Tenue ve Intestinum Crassum III 2 Preklinik (Teorik) 5 Prof. Dr. İsmihan İlknur Uysal Sindirim kanalının ince barsaklardan sonraki bölümü anüse kadar devam eden intestinum crasumdur. Caecum, colon (ascendens, transvers, descendens, sigmoid, rectum ve canalis analis bölümlerinden oluşan kalın barsak mukozası suyun emilim alanıdır. Caecum, colon trnsvaesum, colon sigmoideum intraperitoneal, diğer bölümleri retroperitoneldir. Kalın barsakların yapısal özelliklerini, komşuluklarını, innervasyon ve beslenmesini kavrar, klinik ile ilişkilendirir.
Pancreas 2 Preklinik (Teorik) 6 Doç. Dr. Duygu Akın Saygın Pankreas, karnın en arka bölümünde bulunan mide, duedonum ve kalın bağırsak ile komşu olan bir organdır. Sindirim sindirim sisteminin hem endokrin hem de ekzokrin fonksiyonlara sahiptir. Caput, collum, corpus ve cauda olmak üzere dört kısımda incelenir. Pankreas ve dalağın lokalizasyonunu, fonksiyonunu ve pankreas’ın akıtıcı kanallarını açıklar, klinik önemini kavrar.
Hepar ve Vesica Biliaris 2 Preklinik (Teorik) 7 Doç. Dr. Duygu Akın Saygın Karaciğer, sağ üst kadranda yer alan dört lobu bulunan kırmızı kahverengi renkli bir organdır. Karaçiğer diafragma'nın altında ve karın boşluğunun sağ üst kadranında ve midenin sağ tarafında safra kesesini örter. Karaçiğer insanlarda hem en büyük bez hem de en ağır iç organ'dır. Karaciğer ve safra kesesinin yapısı, yerleşimi, komşu yapılar ile ilişkisini açıklar, klinikle ilişkilendirir
Peritoneum I 2 Preklinik (Teorik) 8 Doç. Dr. Gülay Açar Vücuttaki en büyük seröz zar olan peritoneum visseral ve parietal olarak iki bölüme ayrılır ve aralarındaki boşluğa cavitas peritonealis denir.Peritoneum farklı yerlerde mesenterium, omentum [epiplon], ligament, plica ve recessus gibi farklı yapılar oluşturur. Omentum minus karaciğerin visseral yüzünden midenin curvatura gastrica minor' u ile duodenum'un başlangıç kısmı arasında uzanan iki tabakalı periton yaprağıdır. Peritonun yapısal ve fonksiyonel özelliklerini, organların periton ile ilişkisini kavrar ve klinik önemini açıklar.
Peritoneum II 2 Preklinik (Teorik) 9 Doç. Dr. Gülay Açar Curvatura gastrica minor'da birbirinden ayrılan omentum minus'un iki yaprağı curvatura gastrica major'da tekrar birleşerek aşağı doğru bir ön lük şeklinde uzanır ve omentum majus adını alır. Genellikle damarların, kanalların veya kapanmış embriyolojik damarların üzerini örten peritoneum peritoneal plikaları oluşturur. Omentum minus'un yaprakları arasında oluşan potansiyel boşluğa bursa omentalis denir ve for. bursa omentalis vasıtasıyla cavitas peritonealis'e açılır. Peritonun yapısal ve fonksiyonel özelliklerini, organların periton ile ilişkisini kavrar ve klinik önemini açıklar.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü