MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Fizyoloji 2-1

(Preklinik Entegre)

Temel Tıp Bilimleri - Fizyoloji (FZYO)

Eğitim Sorumlusu (ADES): Prof. Dr. Selim Kutlu Anabilim Dalı Sekreteri: Esra Tel: None e-posta: None

AMAÇ

Fizyoloji 2-1


ÖĞRENİM HEDEFLERİ

PROGRAM ÇIKTISI KORELASYON MATRİSİ

P 1P 2P 3P 4 P 5P 6P 7P 8 P 9P10P11P12 P13P14P15P16

DERS SAATİ SAYILARI

Teorik Pratik PDÖ Beceri T.AKTS
10 0 0 0 0

EĞİTİM BİRİMLERİ (EDUtoryumlar)

Edutorium Location
Dönem II (İsrafil Şimşek) Amfisi

Edutorium Location
Preklinik Fizyoloji Laboratuvarı


ÖĞRETİM ÜYELERİ

Dr. Öğr. Üy. Faik Özdengül

Öğr. Gör. Dr. Ayşe Özdemir


DERS OTURUMLARI

Konu Başlığı Süre Anlatım Tipi Sıra No Eğitmen Özet Kazanım
Dinlenim Zar Potansiyeli 1 Preklinik (Teorik) 21 Öğr. Gör. Dr. Ayşe Özdemir Hücre zarının seçici geçirgen olmasına bağlı olarak farklı iyon ve organik moleküllerin hücre içi ve dışındaki dağılımları farklılık gösterir. Na ve K gibi elektriksel yüke sahip iyonların membranın iki tarafındaki konsantrasyon farklarına bağlı olarak membranın iç ve dış yüzeyi arasında elektriksel potansiyel fark meydana gelir. iyonların yanı sıra membranı geçemeyen proteinler gibi yüklü organik bileşiklerin de membran potansiyeline katkısı vardır. Bütün vücut hücreleri membran potanisyeline sahiptir. İyonların hücre içindeki ve dışındaki dağılımlarını ve bu dağılımın elektriksel potansiyelin oluşumuna katkısını ifade eder.
Uyarılabilir hücrelerde aksiyon potansiyelleri 2 Preklinik (Teorik) 22 Öğr. Gör. Dr. Ayşe Özdemir Aksiyon potansiyeli yalnızca uyarılabilir hücrelerde meydana gelir. Bu hücrelerde hücre zarında bulunan ligand kapılı ve voltaja duyarlı Na, K ve Ca kanalları aksiyon potansiyelinin oluşmasına katkı sağlar. Bu iyon kanallarından hücre içine pozitif iyon geçişi ile hücre membranının iç yüzeyi daha pozitif bir değere doğru değişir. Eşik değere ulaşıldıktan sonra voltaj kapılı Na ve bazı hücreler için Ca kanalları açılarak aksiyon potansiyeli gelişir. Aksiyon potansiyeli hücrenin türüne bağlı olarak mekanik veya salgısal bir cevaba neden olabilir. Ya da nöronlarda olduğu gibi sinyal iletimini sağlayabilir. Farklı hücre membranlarındaki iyon kanallarını ve iyon kanallarından moleküllerin geçişiyle beraber oluşan potansiyelleri açıklar.
Sinir kas kavşağı 2 Preklinik (Teorik) 23 Öğr. Gör. Dr. Ayşe Özdemir İskelet kasları yalnızca motor nöronları ile uyarılabilirler. Motor nöronun terminal butonunda Ca artışı ile birlikte ACh ekzositozu gerçekleşir. Ach iskelet kası membranında reseptörüne bağlanır ve hücre içine Na girişi başlar. Gelişen son plak potansiyeli voltaj kapılı Na kanallarını açarak aksiyon potansiyelini başlatır. Kavşağı meydana getiren yapıları bilir ve bu yapıların işlevlerini tanımlar.
İskelet Kasının Yapısı ve Özellikleri 2 Preklinik (Teorik) 24 Öğr. Gör. Dr. Ayşe Özdemir Fonksiyonel ve histolojik olarak değerlendirildiğinde iskelet kası, kalp kası ve düz kas olmak üzere üç tip kas insan vücudunda işlev görmektedir. Her üç dokunun ortak özelliği kontraktil yapılar içerip aksiyon potansiyeli cevap olarak kas boyunda veya tonusunda değişiklik meydana getirebilmeleridir. İskelet kasında aktin ve miyozinden meydana gelen filamanlar lif içerisinde organize olarak kasılabilir birimleri (sarkomer) meydana getirir. İskelet kası lifleri uç kısımlarında tendonu aracılığıyla (çoğunlukla) kemiğe yapışarak oluşturduğu gücü iskelete aktarır ve hareketi sağlar. İskelet kasını oluşturan yapıları ve farklı kas tipleri ile fonksiyonlarını tanımlar.
İskelet kasında kasılma, İskelet kasında gevşeme, kas tonusu 2 Preklinik (Teorik) 25 Öğr. Gör. Dr. Ayşe Özdemir Membranda gelişen aksiyon potansiyeli riyanodin ve DHP reseptörlerini etkileyerek sarkoplazmik retikulumdan sitosole Ca geçişini sağlar. İntraselüler Ca derişiminin artması aktin-miyozin etkileşimini sağlar ve çapraz köprü siklusu gerçekleşir. Güç vuruşları sarkomer boyunda kısalmaya veya tonus artışına sebep olur. Sitosoldeki Ca'un tekrar sarkoplazmik retikuluma taşınması ile gevşeme gerçekleşir. Uyarının süresine ve frekansına bağlı olarak kasılma cevabının süresi ve şiddeti belirlenir. Kas kasılmalarının harekete dönüşmesi ise motor ve duysal birçok girdinin sentezinin sonucudur. Uyarılma ve kasılma sürecindeki moleküler ve elektriksel mekanizmaları açıklar.
Kaslarda enerji metabolizması 1 Preklinik (Teorik) 30 Öğr. Gör. Dr. Ayşe Özdemir Kasta enerji kaynakları kısa ve uzun süreli olarak iki grupta toplanabilir. Glikoliz, fosfajen sistem hızlı ancak sınırlı enerji kaynaklarıdır. Daha uzun süreli enerji kaynağı olarak krebs döngüsü (aerobik sistem) kullanılır. Bu sistem yavaş olmakla birlikte oksijen ve organik hammadde yeterli düzeyde olduğu sürece kas için enerji sağlamaya devam eder. Kas lifinde enerji kaynaklarını, bu kaynakların kullanımı ile ilgili yapı ve süreçleri açıklar.
İskelet kasında yorgunluk ve plastisite 1 Preklinik (Teorik) 31 Öğr. Gör. Dr. Ayşe Özdemir Farklı alt tiplerdeki iskelet kası liflerinin farklı fizyolojik özellikleri bulunmaktadır. Hızlı glikolitik, hızlı oksidatif ve yavaş oksidatif lifler hareketin bileşenlerine bağlı olarak farklı sıralama ve süre ile kasılarak uyumlu bir şekilde harekete katkı sağlar. T tübülleri boyunca iletinin bozulması, kasa iletilen enerji kaynağının azalması, birim zamanda gelen oksijen miktarının yetersiz kalması, laktik asit birikimi ve ADP miktarındaki azalmaya bağlı olarak kasta yorgunluk gelişebilir. Sarkomer boyu ve gerim arasındaki ilişkiyi tanımlar. Kasta yorgunluğa yol açan fizyolojik süreçleri ifade eder.
Düz Kas İşlevleri 2 Preklinik (Teorik) 32 Öğr. Gör. Dr. Ayşe Özdemir Düz kasta kontraktil yapıların yerleşimi isklet ve kalp kasından farklıdır. Miyoglobin içeriğinin az olmasına bağlı olarak daha açık renktedir. Nöromüsküler kavşak varikoziteler şeklindedir. Düz kas uyarılma yolakları bakımından da farklıdır. Mekanik, kimyasal veya nörolojik olarak kasılma başlatılabilir. Kasılma cevabı yavaş olup birim doku başına üretilen güç fazladır. Düz kasın moleküler, hücresel ve doku düzeyindeki organizasyonunu açıklar. Düz kas kasılmasındaki fizyolojik süreçleri tanımlar.
Lökositler ve Alt Grupları, Lökositlerin Fonksiyonel Özellikleri 2 Preklinik (Teorik) 100 Dr. Öğr. Üy. Faik Özdengül Vücudumuz farklı enfeksiyöz ve toksik ajanlarla savaşmak için özel bir sisteme sahiptir. Bu sistem kandaki lökositler ve lökositlerden kaynaklanan doku hücrelerinden oluşmuştur. Bu hücreler bir arada çalışarak,yayılımcı bakteri ve virüsleri fagositoz ile harap ederek ve yayılımcıyı hasarlayan ya da etkisizleştiren antikorlar ve duyarlı lenfositler oluşturarak hastalıkları önlerler Lökositler ve alt guruplarının vücudun genel savunması içindeki yapı ve fonksiyonlarını kavrar
Uyarılabilir hücrelerde aksiyon potansiyelleri 2 Preklinik (Teorik) 100 Öğr. Gör. Dr. Ayşe Özdemir Aksiyon potansiyeli yalnızca uyarılabilir hücrelerde meydana gelir. Bu hücrelerde hücre zarında bulunan ligand kapılı ve voltaja duyarlı Na, K ve Ca kanalları aksiyon potansiyelinin oluşmasına katkı sağlar. Bu iyon kanallarından hücre içine pozitif iyon geçişi ile hücre membranının iç yüzeyi daha pozitif bir değere doğru değişir. Eşik değere ulaşıldıktan sonra voltaj kapılı Na ve bazı hücreler için Ca kanalları açılarak aksiyon potansiyeli gelişir. Aksiyon potansiyeli hücrenin türüne bağlı olarak mekanik veya salgısal bir cevaba neden olabilir. Ya da nöronlarda olduğu gibi sinyal iletimini sağlayabilir. Farklı hücre membranlarındaki iyon kanallarını ve iyon kanallarından moleküllerin geçişiyle beraber oluşan potansiyelleri açıklar.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü