MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Biyomedikal Fizik 1-4

(Preklinik Entegre)

Temel Tıp Bilimleri - Biyofizik (BYFZ)

Eğitim Sorumlusu (ADES): Prof. Dr. Barkın İlhan Anabilim Dalı Sekreteri: Meva Bekmezci Tel: +90 332 2237122 e-posta: mtf_biyofizik@erbakan.edu.tr

AMAÇ

Bu ders kurulunda, Biyofiziğin en temel konularından olan, modern sinirbilim ve ilgili klinik disiplinlerine temel teşkil eden “Uyarılabilir Hücre Biyofiziği” konularının öğrencilere aktarılması hedeflenmektedir.


ÖĞRENİM HEDEFLERİ

PROGRAM ÇIKTISI KORELASYON MATRİSİ

P 1P 2P 3P 4 P 5P 6P 7P 8 P 9P10P11P12 P13P14P15P16

DERS SAATİ SAYILARI

Teorik Pratik PDÖ Beceri T.AKTS
6 0 0 0 0

EĞİTİM BİRİMLERİ (EDUtoryumlar)

Edutorium Location
Dönem I Amfisi


ÖĞRETİM ÜYELERİ

Prof. Dr. Barkın İlhan


DERS OTURUMLARI

Konu Başlığı Süre Anlatım Tipi Sıra No Eğitmen Özet Kazanım
Membran Biyofiziği I: Hücrede biyofiziksel olaylar, Hücrenin dinlenim durumu 2 Preklinik (Teorik) 1 Prof. Dr. Barkın İlhan Bu ders kapsamında hücre membranı üzerinde temel taşınım yasalarından ikisi olan Ohm yasası ve Fick yasasının nasıl geçerli olduğu, temel biyofiziksel olaylar tanıtılmaktadır; hücre membran biyofiziğine bir giriş yapılmaktadır. Hücre membranı üzerinden hücre içi ve dışı arasındaki biyofiziksel olayları kavrar.
Membran Biyofiziği II: Pasif geçişlerin nicel tartışması, İyonik denge, Nernst denklemi 2 Preklinik (Teorik) 2 Prof. Dr. Barkın İlhan Bu ders kapsamında hücre membranı üzerinden farklı büyüklük, yük ve diğer özellikleki moleküler yapıların geçiş özellikleri, ne gibi kuvvetler etkisinde kaldıkları gibi konulardan bahsedilmektedir. Hücrenin dinlenim durumunu, membran üzerinden pasif tanecik geçişlerini elektrokimyasal bağlamda tartışabilir.
Aksiyon potansiyeli I: Nöronal iletim ve uyarılabilirlik 2 Preklinik (Teorik) 3 Prof. Dr. Barkın İlhan Bu ders kapsamında, uyarılabilir hücrelerde membran potansiyelinin özellikleri, İyon kanallarının aksiyon potansiyeli oluşumuna membranın hazır tutulması açısından işlevleri, bunlarla ilgili olan Nernst ve Goldman-Hodgkın-Katz denklemleri anlatılmaktadır. İyonik denge, Nernst denklemi, Goldman-Hodgkin-Katz denklemini, hücre zarı için eşdeğer elektriksel devre modelini öğrenir.
Aksiyon potansiyeli II: Pasif zar modeli, Voltaj kenetleme tekniği, kanal akım ve geçirgenlikleri 2 Preklinik (Teorik) 4 Prof. Dr. Barkın İlhan Bu ders kapsamında uyarılabilir hücrelerde membrana ilişkin elektriksel devre modeli anlatılmaktadır. Aksiyon Potansiyeli oluşumu sırasında kanal akımları, kapasitif bileşenler ve sızıntı akımlarının davranışına ilişkin Hodgkin-Huxley deneyleri ve Voltaj Kenetleme Yöntemi tanıtılmaktadır. Na+ ve K+ kanallarının temel yapısını, hücre membranı üzerinde voltaj bağımlı iyon kanalları üzerindeki akımların nasıl gözlenebileceğini, Voltaj ve Patch kenetleme yöntemlerini temel düzeyde öğrenir.
Sinaptik iletim: EPSP, IPSP, Zıtlanma potansiyeli 2 Preklinik (Teorik) 5 Prof. Dr. Barkın İlhan Bu ders kapsamında uyarılabilir hücreler ve reseptör hücreleri arasında sinyal geçişlerine ilişkin prensipler anlatılmaktadır. Nöron-nöron ve nöron-kas hücresi arası sinaptik iletime ilişkin biyofiziksel kavramları öğrenir.
Bileşik Aksiyon Potansiyeli: Zarda depolarizasyon dalga cephesi, Sinir liflerinin karakteristik özellikleri 2 Preklinik (Teorik) 6 Prof. Dr. Barkın İlhan Bu ders kapsamında birden fazla sinir lifinin bir arada aksiyon potansiyeli oluştuğunda hacim iletkeni içinde nasıl davrandığına ilişkin Bileşik Aksiyon Potansiyeli kavramı işlenmektedir. Sinir liflerinin karakteristik özelliklerini, Bileşik Aksiyon Potansiyelinin oluşumu ve gözlenmesi ile ilgili kavramları öğrenir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü