MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Biyomedikal Fizik 1-5

(Preklinik Entegre)

Temel Tıp Bilimleri - Biyofizik (BYFZ)

Eğitim Sorumlusu (ADES): Prof. Dr. Barkın İlhan Anabilim Dalı Sekreteri: Meva Bekmezci Tel: +90 332 2237122 e-posta: mtf_biyofizik@erbakan.edu.tr

AMAÇ

Bu ders kurulunda öğrencilere günümüzde en çok kullanılan medikal görüntüleme, tanı ve tedavi yönteminin çalışma prensiplerinin, altta yatan fizik kavramlar üzerinden aktarılması amaçlanmaktadır.


ÖĞRENİM HEDEFLERİ

PROGRAM ÇIKTISI KORELASYON MATRİSİ

P 1P 2P 3P 4 P 5P 6P 7P 8 P 9P10P11P12 P13P14P15P16

DERS SAATİ SAYILARI

Teorik Pratik PDÖ Beceri T.AKTS
3 0 0 0 0

EĞİTİM BİRİMLERİ (EDUtoryumlar)

Edutorium Location
Dönem I Amfisi


ÖĞRETİM ÜYELERİ

Prof. Dr. Barkın İlhan


DERS OTURUMLARI

Konu Başlığı Süre Anlatım Tipi Sıra No Eğitmen Özet Kazanım
Radyasyon biyofiziği 2 Preklinik (Teorik) 1 Prof. Dr. Barkın İlhan Bu ders kapsamında, her tür tıbbi görüntülemeye temel teşkil eden elektromanyetik teori kavramları; elektromanyetik spektrum, spektrum içindeki farklı enerji aralıkları, bu enerji aralığındaki elektromanyetik dalgaların -radyo dalgaları, mikrodalgalar, kızılötesi ışınlar, görünür ışık, UV-A,B,C, X-ışınları, Gamma ışınları-; tıpta ve günlük hayatta hangi amaçlarla kullanıldıkları, hangilerinin iyonizan özellikte olduğu, LASER ışınları, Nükleer Manyetik Rezonans ve ultrason kavramları, nükleer bozunmalar anlatılmaktadır. Elektromanyetik spektrumu, radyasyonun tipleri ve olası zararlarını, LASER’in elde edilişi, kullanım alanları ve olası zararlarını, radyoaktiviteyi öğrenir.
Tıbbi Görüntüleme Yöntemleri 2 Preklinik (Teorik) 2 Prof. Dr. Barkın İlhan Bu ders kapsamında, bir önceki radyasyon biyofiziği kavramlarının dayandığı tıbbi yöntemler -panoramik/tomografik X-ışını görüntüleme, MRI-, ultrason temelli görüntülemeler -doppler ultrasonografi, ekokardiyografi- anlatılmaktadır. Radyasyon biyofiziğine ilişkin kavramların tıbbi görüntüleme amacıyla nasıl ve hangi durumlarda kullanabileceğini, görüntüleme sistemlerini temel düzeyde öğrenir.
Bilişimsel Biyofizik Yöntemler 2 Preklinik (Teorik) 3 Prof. Dr. Barkın İlhan Bu derste bilimsel yöntem içinde (ve tabi ki tıp bilimleri uygulamalarında da) elde edilecek her tür verinin toplanması, sinyal analizi, görüntülenmesi/sunumu için temel bilgisayar programlamasına giriş yapılmaktadır. Bu amaçla MATLAB benzeri, bilgisayar bilimlerine çok derin hakimiyet gerektirmeyen açık kaynaklı bir programlama dili olan Octave dili tanıtılmaktadır. Biyofiziksel ölçümler ve diğer bilimsel veriler üzerinde analiz ve modelleme için kullanılan açık-kaynaklı Octave programlama dilini çok temel düzeyde öğrenir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü