MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Radyoloji 3-3

(Preklinik Entegre)

Dahili Tıp Bilimleri - Radyoloji (RDYO)

Eğitim Sorumlusu (ADES): Prof. Dr. Serdar Karaköse Anabilim Dalı Sekreteri: Ayla Solakgil Tel: +90 332 2236337 e-posta: None

AMAÇ

Radyoloji 3-3


ÖĞRENİM HEDEFLERİ

PROGRAM ÇIKTISI KORELASYON MATRİSİ

P 1P 2P 3P 4 P 5P 6P 7P 8 P 9P10P11P12 P13P14P15P16

DERS SAATİ SAYILARI

Teorik Pratik PDÖ Beceri T.AKTS
8 0 0 0 0

EĞİTİM BİRİMLERİ (EDUtoryumlar)


ÖĞRETİM ÜYELERİ

Prof. Dr. Saim Açıkgözoğlu

Doç. Dr. Cengiz Kadıyoran

Doç. Dr. Necdet Poyraz

Dr. Öğr. Üy. Pınar Diydem Yılmaz


DERS OTURUMLARI

Konu Başlığı Süre Anlatım Tipi Sıra No Eğitmen Özet Kazanım
Mediastinal yapıların radyolojik değerlendirilmesi 1 Preklinik (Teorik) 1 Dr. Öğr. Üy. Pınar Diydem Yılmaz Mediasten, toraks içerisinde akciğerleri saran plevra yaprakları arasındaki boşluktur. Vital fonksiyonlar için gerekli hayati yapıları içermektedir. Sınırlarını; torasik inlet- diafragma Sternum- Vertebral kolon/kotlar oluşturur. Mediastenin radyolojik anotomisini öğrenir ve PA akciğer grafisi okuma ve değerlendirme becerisini kazanır.
Solunum Sistemi Hastalıklarında radyolojik algoritma 1 Preklinik (Teorik) 2 Doç. Dr. Necdet Poyraz Radyolojik görüntüleme yöntemleri farklı fizik prensiplerle çalışır. Her yöntemin tanısal üstünlükleri yanında bazı avantaj ve dezavantajları vardır. Kullanım amaçları ve yerleri farklıdır. Yöntem seçiminde bunların bilinmesi, hasta için en uygun görüntüleme yönteminin seçimi çok önemlidir. Radyolojik yöntemlerin zararlı etkilerinden hasta ve hasta yakınlarını korumak ve alınması gereken güvenlik önlemleri konusunda bilgi sahibi olmak gerekir. 1. Öğrenim hedefi: Solunum sisteminde kullanılan görüntüleme yöntemlerini tanımalı; belirti ve bulgulara göre hangi görüntüleme yöntemini seçeceğini bilmeli.
Solunum Sistemi Hastalıklarında Algoritma ve Olgu Örnekleri 1 Preklinik (Teorik) 3 Doç. Dr. Necdet Poyraz Normal toraks radyolojik anatominin bilinmesi ve patoloji süreçlerde ortaya çıkan değişikliklerin görüntüye nasıl yansıdığının anlaşılması gerekir. Örneğin akciğer grafisinde hava siyah görülürken, havalanması kaybolmuş bir pnömonik konsolidasyon beyaz görülür. Bu basitçe X ışını geçirgenliğiyle açıklanır. Aynı mantıkla, X ışını geçirgenliği artmış pnömotoraks alanı, grafide normal akciğere göre daha siyah görülecektir. Her görüntüleme yönteminin görüntü oluşumunda farklı fizik prensipler geçerlidir. 1. Öğrenim hedefi: Solunum sisteminde kullanılan görüntüleme yöntemlerinde algoritmik yaklaşımı pekiştirmek; normal ve patolojik radyolojik görüntü örnekleri üzerinden temel bilgi sahibi olmak
Kafa travmasında radyolojik yaklaşım 1 Preklinik (Teorik) 4 Prof. Dr. Saim Açıkgözoğlu Kafa travmasında kemikte kırık, beyinde kontüzyon, kanama, akson yaralanması, subdural, epidural, subaraknoid kanama radyolojik tanılarının ve bulgularının neler olduğu öğrenilecektir. Kafa travması olan hastanın radyolojik tanısının nasıl konulacağını öğrenmek
Akut Karın Sendromu radyolojik yaklaşım 1 Preklinik (Teorik) 5 Doç. Dr. Cengiz Kadıyoran Akut karında radyolojik algoritma doğrultusunda direkt grafi ilk terich sebebidir. Akut karın olşuturan patolojiyi sıklıkla ortaya çıakrmak için ulltrasonografi incelemesi en çok tercih edilen inceleme yöntemidir. Akut karın hayatı tehdit eden bir patoloji olduğundan radyolojik inceleme yöntemleri ile hızlı ve doğru tanı konulması hastanın prognozunda belirleyicidir.
Kafa travmasında radyolojik yaklaşım 100 Preklinik (Teorik) 100 Prof. Dr. Saim Açıkgözoğlu Kafa travmasında kemikte kırık, beyinde kontüzyon, kanama, akson yaralanması, subdural, epidural, subaraknoid kanama radyolojik tanılarının ve bulgularının neler olduğu öğrenilecektir. Kafa travması olan hastanın radyolojik tanısının nasıl konulacağını öğrenmek
Akut Karın Sendromu radyolojik yaklaşım 100 Preklinik (Teorik) 100 Doç. Dr. Cengiz Kadıyoran Akut karında radyolojik algoritma doğrultusunda direkt grafi ilk terich sebebidir. Akut karın olşuturan patolojiyi sıklıkla ortaya çıakrmak için ulltrasonografi incelemesi en çok tercih edilen inceleme yöntemidir. Akut karın hayatı tehdit eden bir patoloji olduğundan radyolojik inceleme yöntemleri ile hızlı ve doğru tanı konulması hastanın prognozunda belirleyicidir.
Mediastinal yapıların radyolojik değerlendirilmesi 100 Preklinik (Teorik) 100 Dr. Öğr. Üy. Pınar Diydem Yılmaz Mediasten, toraks içerisinde akciğerleri saran plevra yaprakları arasındaki boşluktur. Vital fonksiyonlar için gerekli hayati yapıları içermektedir. Sınırlarını; torasik inlet- diafragma Sternum- Vertebral kolon/kotlar oluşturur. Mediastenin radyolojik anotomisini öğrenir ve PA akciğer grafisi okuma ve değerlendirme becerisini kazanır.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü