MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Biyokimya 1-4

(Preklinik Entegre)

Temel Tıp Bilimleri - Tıbbi Biyokimya (BYKM)

Eğitim Sorumlusu (ADES): Öğr. Gör. Dr. Cemile Topcu Anabilim Dalı Sekreteri: Vesile Tel: None e-posta: None

AMAÇ

Biyokimya 1-4


ÖĞRENİM HEDEFLERİ

PROGRAM ÇIKTISI KORELASYON MATRİSİ

P 1P 2P 3P 4 P 5P 6P 7P 8 P 9P10P11P12 P13P14P15P16

DERS SAATİ SAYILARI

Teorik Pratik PDÖ Beceri T.AKTS
9 0 0 0 0

EĞİTİM BİRİMLERİ (EDUtoryumlar)

Edutorium Location
Dönem I Amfisi

Edutorium Location
Preklinik Biyokimya Laboratuvarı


ÖĞRETİM ÜYELERİ

Dr. Öğr. Üy. İbrahim Kılınç


DERS OTURUMLARI

Konu Başlığı Süre Anlatım Tipi Sıra No Eğitmen Özet Kazanım
Replikasyon 2 Preklinik (Teorik) 1 Dr. Öğr. Üy. İbrahim Kılınç Genetik bilgi RNA veya DNA ile saklanır ve kopyalanır. Enzimler ve replikasyon moleküllerinin harmonisini içerir. Virüs, prokaryot ve ökaryotlarda genetik bilginin kopyalanmasının moleküllerini ve mekanistik ilişkilerini öğrenirler.
Posttranskripsiyonel modifikasyonlar 2 Preklinik (Teorik) 2 Dr. Öğr. Üy. İbrahim Kılınç Transkripsiyon ürününün prokaryotik ve ökaryotik benzerlik ve farklılıkları vardır. Ökaryotlarda transkripsiyon sonrası mRNA mature olur. RNAi ile mRNA nın protein ifadesinin etkilenmesi söz konusudur. mRNA, RNAi ve protein ilişkisi anlatılır. mRNA ve RNAi arasındaki ilişkiyi öğrenirler.
Biyoinformatik 2 Preklinik (Teorik) 2 Dr. Öğr. Üy. İbrahim Kılınç Genom, Epigenom, Transkriptom, Proteom ve Metabolom ile ilgili bilgi kaynaklarına ulaşım ve fonksiyonelliğin önemi anlatılır. DNA, RNA, Protein, Genom, Epigenom, Transkriptom, Proteom ve Metabolom bilgi sisteminin dinamik sürecini öğrenirler.
Mitokondriyal nükleik asitler 2 Preklinik (Teorik) 3 Dr. Öğr. Üy. İbrahim Kılınç Nükleus ve mitokondri nükleik asitleri ve fonksiyonel olarak önemlidir. Mitokondrial genom ve fonksiyonlarını içerir. Ökaryotik hücrede mitokondriyal nükleik asitlerin yapısını öğrenirler.
Nükleik asitler, pürin ve pirimidin bazları 2 Preklinik (Teorik) 6 Dr. Öğr. Üy. İbrahim Kılınç Nükleik asitler, pürin – pirimidin bazları, nükleozid ve nükleotid yapılarını içermektedir. Nükleik asitlerin, yapısal incelemesinin ve bileşenlerinin biyokimyasal özellikleri hakkında bilgi edinilmesidir.
Nükleozit, Nükleotid ve DNA 2 Preklinik (Teorik) 100 Dr. Öğr. Üy. İbrahim Kılınç Riboz, deoksiriboz, nükleozid, nükleotid, DNA ve RNA ilişkisi anlatılır. Monomer olarak nüklozid fosfat ile DNA arasındaki polimerik ilişkiyi bilirler.
Posttranslasyonel Modifikasyonlar 2 Preklinik (Teorik) 100 Dr. Öğr. Üy. İbrahim Kılınç Protein sentezi sonrasnda moleküler eklenme ve kırılmalar üzerinden fonksiyonellik sağlanmaktadır. Oluşan düzenlenmeler ile genom proteoma dönüşünün önemi anlatılır. Protein sentezi sonrasındaki düznlenmeler ve mekanizmaları öğrenirler.
Translasyon 2 Preklinik (Teorik) 100 Dr. Öğr. Üy. İbrahim Kılınç Virüs, prokaryotik ve ökaryotik protein sentezinin benzer ve farklı yönleri vardır. Sağlık ve hastalık bağlamında çok önemli moleküllerden olan proteinlerin sentezi anlatılır. Gen, mRNA ve protein ilişkisini ve etkileşiminin moleküler bağlantılarını kavrarlar
Transkripsiyon 2 Preklinik (Teorik) 100 Dr. Öğr. Üy. İbrahim Kılınç gerekli proteinin bilgisi genlerden alınırken aracı moleküllerin sentezi ve etkileşimi anlatılır. Prokaryot ve ökaryotlarda ihtiyaç olan molekülün ortaya konulmasında transkripsiyonun önemini kavrarlar.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü